Предпразнична треска

Древната легенда за Дивали

Според една древна индийска легенда някога в далечни времена на сина на индийския цар Хима било предречено, че ще умре на четвъртия ден след сватбата си от ухапване от змия. Жената на принца толкова много го обичала, че когато разбрала за предсказанието, решила да приложи хитрост, за да спаси своя съпруг. На четвъртият ден от тяхната сватба, девойката натрупала множество злато и скъпоценни камъни пред стаята му и запалила хиляди маслени лампички. В полунощ, богът на смъртта Яма пристигнал в двореца като приел формата на голяма змия, за да изпълни предсказанието. Когато наближил стаята на принца обаче блясъкът на златото и ярката светлина на лампичките го заслепили и така той си тръгнал, без да успее да изпълни казаното според пророчеството. По този начин мъдрата принцеса спасила своя съпруг, а деня на това спасение поставя началото на най-големия и най-важния индийски празник – Дивали.

Този празник е толкова значим за индийците, колкото Коледа за християните. Самото име Дивали произлиза от редиците глинени лампи, които индийците палят около къщите си в символ на вътрешната светлина, която ни предпазва от духовния мрак.

Подготовката и ритуалите свързани с Дивали продължават 5 дни, но кулминацията на фестивала настъпва в нощта на най-тъмното новолуние между средата на октомври и средата на ноември, като тази година това се пада на 11 ноември.

Дивали в Ресторант Индия

Персоналът на Ресторант Индия в подготовка за Дивали

Петте дни на Дивали

  1. През първия ден на Дивали, за да поканят късмета в дома си, домакините се захващат с пълното му почистване, след което излизат за покупка на злато или други скъпи предмети.
  2. През втория ден  хората украсяват домовете си с глинени лампи, а подовете с орнаменти от цветен прах или пясък.
  3. Третият ден е основният ден на фестивала, през който семействата се събират за молитва към богинята на благополучието Лакшми, последвана от изкусителни пиршества и фойерверки.
  4. Четвъртият ден е първият от индийската нова година, през който приятели и роднини се срещат и си разменят подаръци и пожелания за новия сезон.
  5. През петият ден, братята посещават омъжените си сестри, които ги посрещат с топлота и пищни гозби.

Table (1 of 1)

Дори и да не празнувате Дивали, може да се докоснете до частица от този задушевен празник в Ресторант Индия. За Вас сме приготвили специален десерт изненада по случай празника.  Заповядайте!

Весел Дивали!