Интересни неща за индийската кунхня

Автентичната индийска кухня е смятана за една от най-великите кулинарни традиции в света. Тайната й е в премерената употреба на подправките. Индийските сосове, не непременно пикантни, се смесват, допълвайки основната съставка в блюдото – от великолепните и прости вегетариански ястия до гозби с месо, пиле или риба. (Вестник 24 часа, 2011г.)

1. МАЙКАТА НА КУХНИТE

 

Майка на кухнята

На снимката: известният в цял свят уникален, индийски чипс от леща – Папад.

 

Индийската кухня, с нейния букет от съставки и опияняващи аромати, е една от най-изкусителните в света. Тази трудоемка и преливаща от подправки кухня е истинско „откровение“ за този, който за първи път сяда да опита от тази храна.  Но каква всъщност е тайната, която прави индийската кухня толкова необикновена и вкусна?

В едно свое скорошно изследване учени от Индийския Технологичен Институт разкриват, че причината света да полудява по индийското къри е съчетаването на неприпокриващи се вкусове. Това е в пълен противовес на западните кухни, които се стремят да комбинират близки по вкус съставки. Като добавим и факта, че индийската кухня използва 200 от всичките 381 съществуващи съставки за готвене, става абослютно ясно защо тя се е увенчала с прозвището „майката на кухните“.

2. ИНДИЙСКАТА ПЕЩ TАНДУР

Пещ Тандур

Поне веднъж в живота си човек трябва да опита хляб, изпечен в Тандур

Индийският Тандур се счита за един от най-здравословните начини за готвене в света! Тандур е вертикална цилиндрична глинена пещ, използвана за печене и приготвяне на храна. Има археологически доказателства, че трудолюбивите индийски къщовници са пекли нан и роти близо 5000 години преди нашето време.

Тандура е единственият вид пещ, който осигурява пълна обгръщаща топлина като никоя модерна пещ няма такава способност. Това дава на Тандура репутация на най-изкусния и приспособим уред за готвене. Той се конструира от висококачествена глина и използва за гориво дърва, дървени въглища или газ.

 

3. МАСАЛА

Масла

Масала – дума, с която индийците обобщават различните смесици от попдправки – е есенцията на Индийската кухня. Колкото по-чиста е масалата, толкова по-вкусно е ястието. Има две групи масала: първата е групата на т.нар. гарам масала, която включва подправки, които се сушат на слънце, смилат и съхраняват; втората група включва кориандър, резене, кимион и др., които се съхраняват по-добре, след като се опечат и смелят.

Масалата всъщност е тайната, която превръща индийската кухня в инструмент за главозамайващи ястия. Съчетанията от индийски подправки не само зашеметяват небцето но и са силен биостимулатор.

4. ИЗКУСТВОТО, НАРЕЧЕНО КЪРИ

Освен печенето в Тандур, другата голяма сфера от индийската куня включва ястията със сос, наричани по индийски къри (да не се бърка с подправката къри). Сложната и изкусна комбинация от подправки в индийските кърита, ги превръща в своеобразно творение на изкуството. Любопитно е да се отбележи, че за да се придобие умение да се приготви сравнително добро автенично къри е необходимо минимум половин година.

Индийска кухня вече и в Пловдив

Рецептите за къри са се предавали от уста на уста през поколенията благодарение на бабите и готвачите и в този процес изкуството за съчетаване на подправките в ястията се е извисило до съвършенство.

Между самите индийци се е утвърдило убеждението, че само истински индиец може да приготви  добро автентично къри. Тъкмо поради тази причина, малко вероятно е да намерите по света индийски ресторант, където готвачите нямат поне косвен произход от Индия.

 

5. СПЕЦИАЛНОТО ИНДИЙСКО МАСЛО ГХИ

Гхи

Гхи представлява най-чистата форма на масло, която практически не съдържа никакви млечни утайки. В тази си форма гхи няма срок на годност и може да се съхранява вечно. То е отлична среда за готвене, тъй като не променя цвета и характеристиките си при горещина. Точката му на димене, при която молекулите започват да се разпадат, е 250 °C, което е значително повече от средната температура за готвене от 200 °C.

Гхи се използва не само в приготвянето на храна, но и в медицината и религиозните ритуали. Тъй като гхи се получава от краве мляко, а кравата е считана за свещена, то се използва и в много огнени ритуали, където гхи се поднася и запалва в чест на боговете.

6. БАСМАТИ – ЕДИН ОТ НАЙ-ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИТЕ СОРТОВЕ ОРИЗ В СВЕТА

Ориз Басмати

Бамсати – „кралицата на благоуханията“ – един от най-високите класове ориз в света

Оризът Басмати е типичен индийски, ароматен сорт ориз, който се счита за един от най-високия клас в света. Самата дума Басмати означава „кралицата на благоуханията“. Ароматът на този ориз се дължи на наличието на специфичен химичен елемент, 2-ацетил-1-пиролин, чието съдържание в Басмати е 12 пъти по-голямо от останалите сортове ориз, от където произлиза специалното му „благоухание“.

Оризът Басмати няма глутен и холестерол и има ниско ниво на мазнини и натрии; съдържа осем есенциални аминокиселини, фолиева киселина. Итересното при него е, че той има среден гликемичен индекс, което го прави подходящ за диабетици.

 

7. НАН

Нанът е един уникален по рода си хляб, който придобива специална мехуреста и хрупкава структура, благодарение на нестандартния метод на печене в индийската пещ, Тандур.

Наан

Самият нан по индийска традиция се приготвя без мая, набухватели и сол, което го прави много здравословен и диетичен, но пък от друга страна това съкращава времето, в което можете да се насладите на уникалния му вкус или с други думи нанът трябва да се изяде докато още не е изстинал.

Традиционно индийците не използват много прибори, ядат с ръце и си служат с тънкия и хрупкав хляб нан за загребване на храната. За свикналия със западния стил на хранене, тази практика е истинска атракция, която засилва усещането за храната.