Индийската кухня на международния фестивал

На 16 май Пловдив се превърна, макар и само за един ден, в столица на кулинарното изкуство. Поводът бе международният кулинарен фестивал, в който екипът на ресторант Индия имаше щастливата възможност да представи вкусовете на Индия. Запътихме се към събитието с много добри очаквания, но това което се случи ги надмина многократно.


[layerslider id=”1″] Щандът ни беше отрупан с няколко ястия, които често се появяват с поддържаща роля в любимите ни индийски сериали. Самоса със зеленчуци, Гаджар халва, Кашмири пулаорадваха небцето на кулинарните любители. Всички тези индийски вкусотийки се съчетаваха чудесно с кадифената напитка Манго ласи. Специална изненада бяха пикантните рулца, Кати ролс, пълнени със зеленчуци, индийско сирене и сос от мента и кориандър. Представени за първи път в Пловдив, последните се превърнаха в абсолютен бестселър.

В по-късната част на фестивала гостите можеха да видят на живо майсторските умения на нашия главен готвач,  г-н Джаянти Прасад Покриял. За гостите на събитието, които продължаваха да се тълпят въпреки проливния дъжд, г-н Джаянти демонстрира как се приготвя едно от най-популярните индийски ястия със сос – Пиле тика масала. Последва го едно доста любопитно ястие – Пиле ачари – чийто вкус е акцентиран от пикантно зелено манго и цял букет от вкусове, непознати за нашите ширини.

Индия беше представена не само с храната си, но и с танците и рисуването с къна – Мехенди. Сякаш излязла от индийски филм, очарователната танцьорка Катя Тошева радваше хората с усмивката си и традиционната си индийска носия. Благодарение на нея много от дамите – гости на фестивала – успяха да се разкрасят с изящна рисунка от къна върху ръката. Накрая гостите се потопиха и в магията на индийския танц, който Катя изпълни с омагьосваща лекота.

На фестивала срещнахме много стари приятели и се запознахме с нови такива. Изключително интересна беше срещата ни с Н.П. посланика на Индонезия г-жа Сри Астари Рашид, която дойде при нас, за да опитаПапад – индийски чипс от леща. Г-жа Рашид с умиление ни сподели, че си е спомнила детството, което е прекарала в Индия и че много от нейните тогавашни индийски приятели сега са дипломати из целия свят. „Не е ли храната един чудесен универсален посланик!“ сподели екстравагантната дама.


Индийското кътче беше само малка част от фестивала, а гостите имаха възможност да се потопят и в кулинарния свят на страни като САЩ, Мексико, Румъния, Израел и др. Голям акцент имаше и върху българската кухня. Преди всичко организаторите се бяха постарали много, цареше страхотно настроение, а посетителите си тръгваха с усмивки. Определено останахме с един чудесен спомен и с идеята, че Пловдив е едно реално мултикултурно кътче от света.

„Тук е моментът да споделим, че от следващия месец с Катя Тошева сме замислили редица вълнуващи събития в ресторант Индия, с които ще докоснем нашите гости до частица от индийската култура. За повече подробности следете нашата фейсбук страница.“