Огромен интерес към индийската кухня

Първият международен ден на йога в Пловдив премина изключително успешно въпреки лошите климатични условия в неделя, 21 юни. Събитието, проведено под егидата на ООН и индийското посолство в България,  се посети от стотици хора, привлечени да научат повече за набиращите все по-голяма популярност източни духовни практики и физически упражнения.

Ден на Йогата пловдив

Не само лекциите и тренировките по йога обаче привлякоха вниманието им. Голям интерес предизвика щанда на Ресторант Индия, където бяха изложени редки кулинарни изкушения.

За посетителите, които бяха пътували в Индия и познаваха кухнята от първо лице, беше голяма изненада да разберат, че в града под тепетата функнционира напълно автентичен индийски ресторант с истински индийски майстори готвачи и ястия, които неотстъпват по нищо на оригиналната индийска кухня. А онези, които опитваха индийска кухня за първи път, останаха очаровани от вкуса и аромата на предложените ястия.

„Уникално!“ и „Много интересен вкус!“ бяха едни от най-честите възгласи около щанда на ресторанта. И наистина на него можеше да се опита нещо напълно различно и богато на вкус.  Кулинарното пътешествие за всички посетители, проявили любопитство към храната, започваше със специален подарък – известният в цяла Индия папад, който представлява чипс от леща, поднесен с чътни от манго и джинджифил.

На голяма популярност се радваха вегетарианската самоса и индийският хляб наан. Наанът е един уникален по рода си хляб, който придобива специална мехуреста и хрупкава структура, благодарение на нестандартния метод на печене в индийската пещ,Тандур.

 

Самият наан по индийска традиция се приготвя без мая и набухватели, което го прави много здравословен и диетичен, но пък от друга страна това съкращава времето, в което можете да се насладите на уникалния му вкус или с други думи наана трябва да се изяде докато още не е изстинал.

Вегетарианската самоса е поничка с зеленчуци, кашу и стафиди, а пристрастителния си вкус дължи на вложените зърна аджвайн и кориандър.

„Невероятен вкус! Не мога да повярвам, че в Пловдив ще намеря самоса със същия вкус като в Индия, дори по-дбър“ възкликна една от посетителките на събитието.

Гостите на международният ден на йогата можеха да опитат също и десерти – гулаб джамун и гаджар халва и да се разхладят с най-популярната индийска напитка – кадифено манго ласи. Особено популрярен беше и чаят Масала, който не спираше да се поръчва въпреки топлия летен ден.

Ден на ЙогатаГостите на международният ден на йогата можеха да опитат също и десерти – гулаб джамун и гаджар халва и да се разхладят с най-популярната индийска напитка – кадифено манго ласи. Особено популрярен беше и чаят Масала, който не спираше да се поръчва въпреки топлия летен ден.